وبلاگ

پنج حقیقت درباره مزاج شناسی کاربردی که احتمالا نمی‌دانستید

مقدمه

مزاج شناسی کاربردی صرفاً به معنای تشخیص بافت جسمانی بدن به لحاظ گرمی و سردی و یا خشکی و تری نیست. عوامل و سرفصل‌های دیگری در این زمینه اثرگذار هستند که در مزاج شناسی کاربردی مؤثر هستند. با ما همراه باشید تا با این عوامل و سرفصل‌ها بیشتر آشنا شوید.

 

مزاج شناسی کاربردی

 

حقیقت اول: فصل‌های سال مزاج دارند

همان‌طور که در مقدمه گفته شد، فقط بدن شما مزاج ندارد. فصل‌ها هم مزاج دارند. برای فهم این مسئله نیازی به اثبات علمی نیست. فقط کافی است تجربیات خود را درباره فصل‌های مختلف سال به یاد بیاورید. همه‌چیز برای شما روشن خواهد شد.

همه می‌دانیم فصل بهار هم گرم است و هم مرطوب. پس مزاج فصل بهار دموی است. وقتی از فصل بهار فاصله می‌گیریم و به سمت تابستان حرکت می‌کنیم، گرما بیشتر شده و رطوبت کاهش می‌یابد. پس می‌توان تشخیص داد که مزاج فصل تابستان صفرائی است.

با تمام شدن فصل تابستان و حرکت زمان در فصل پاییز، از میزان گرما کاسته شده و هوا کم‌کم سرد می‌شود. هرچند بارش چندانی وجود ندارد (نسبت به زمستان). در این حالت می‌توان گفت مزاج فصل پاییز، سودایی است (یعنی سرد و خشک). با سردتر شدن هوا و همچنین افزایش بارش‌ها می‌توانیم تشخیص دهیم که فصل زمستان دارای مزاج سرد و تر (یعنی بلغمی) است.

درباره مزاج فصل‌ها باید توجه کنیم که مزاج فصل‌ها در مقایسه و نسبت با یکدیگر مشخص می‌شود و نمی‌توان به‌طور قطع گفت که هیچ‌گونه رطوبتی در فصل تابستان یا پاییز وجود ندارد. چرا! ممکن است در بعضی مناطق حتی در فصل تابستان هم باران ببارد یا بعضی سال‌ها زمستان خشک و کم‌بارشی را تجربه کنیم. پس آنچه در فهم مزاج فصل‌ها حائز اهمیت است، مقایسه فصل‌ها با یکدیگر خواهد بود.

مزاج فصل بهار مزاج فصل تابستان مزاج فصل پاییز مزاج فصل زمستان
گرم و تر

دموی

گرم و خشک

صفرایی

سرد و خشک

سودایی

سرد و تر

بلغمی

مزاج روزها

 

حقیقت دوم: هر روز هفته مزاج برای خودش ذومزاج است

برای یادگیری مزاج شناسی کاربردی صرفاً نباید به فصل‌ها اکتفا کنیم. بررسی‌های مختلف نشان می‌دهد که هرروز هفته برای خود مزاج مشخصی دارد. تشخیص مزاج روزهای هفته از سازوکار پیچیده‌ای پیروی می‌کند که امکان توضیح آن در این نوشتار وجود ندارد و ما اینجا صرفاً به بیان مزاج هر روز هفته می‌پردازیم.

مزاج شنبه مزاج یکشنبه مزاج دوشنبه مزاج سه‌شنبه مزاج چهارشنبه مزاج پنج‌شنبه مزاج جمعه
گرم و تر

دموی

گرم و خشک

صفراوی

گرم و خشک

صفراوی

گرم و خشک

صفراوی

سرد و خشک

سودائی

سرد و خشک

سودائی

سرد و تر

بلغمی

 

در بخش مدیریت اوقات، توضیحاتی درباره مزاج شناسی روزهای مختلف ارائه خواهد شد.

مزاج ساعت ها

 

حقیقت سوم: هر ساعتی از ساعات روز مزاج خاص خودش را دارد

تا اینجا متوجه شدیم که مزاج شناسی کاربردی یعنی شناخت مزاج بدن انسان در کنار مزاج فصل‌ها و روزهای هفته. البته مسئله به همین‌جا ختم نمی‌شود و شما ردپای مزاج را در ساعات روز هم می‌توانید پیدا کنید.

بررسی‌ها نشان داده است که ساعات ابتدایی روز (همزمان با طلوع آفتاب) دارای مزاج گرم و تر است. هر چه از ابتدای روز به سمت ظهر حرکت می‌کنیم، مزاج روز به سمت گرم و خشک متمایل می‌شود. پس از زوال (هنگام اذان ظهر) زمانی که به ساعات عصر می‌رسیم، مزاج روز به سرد و خشک نزدیک شده و شب‌هنگام مزاج آن سرد و تر خواهد بود. خلاصه مطلب بیان‌شده را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید.

 

مزاج صبح مزاج ظهر مزاج عصر مزاج شب
گرم و تر

دموی

گرم و خشک

صفراوی

سرد و خشک

سودای

سرد و تر

بلغمی

 

مزاج دوران زندگی

 

حقیقت چهارم: تجربه چند مزاج در دوران زندگی

اگر می‌خواهید مزاج شناسی کاربردی را به معنای واقعی کلمه در زندگی خودتان پیاده کنید، باید بدانید که شما نه تنها یک مزاج غالب  (چه مزاج جبلی و چه مزاج غلبه‌ای) دارید، بلکه در طول عمر خود مزاج‌های مختلفی را تجربه می‌کنید.

 

شما در دوران کودکی تا ابتدای بلوغ، دارای مزاج گرم و تر هستید و پس از بلوغ تا حدود سن چهل سالگی دارای فضایی گرم و خشک خواهید بود. پس از چهل سالگی تا هنگام بازنشستگی مزاج سنی شما سرد و خشک بوده و پس از اتمام شصت سالگی تا انتهای زندگی دنیایی و شروع زندگی در دنیای جدید، مزاج سنی شما سرد و تر خواهد بود.

تولد تا 15 سالگی 15 سالگی تا 40 سالگی 40 سالگی تا 60 سالگی 60 سالگی تا آخر عمر
مزاج گرم و تر

دموی

مزاج گرم و خشک

صفراوی

مزاج سرد و خشک

سودایی

مزاج سرد و تر

بلغمی

نکته جالب: از آنجا که یکی از ویژگی‌های رفتاری افراد صفراوی مزاج احساسی بودن و عاشق شدن است، غالباً افراد در سن 15 تا 40 سالگی توانایی تجربه عشق را دارند و پس‌ازآن به‌ندرت عاشق می‌شوند.

 

حقیقت پنجم: جنسیت در تعیین مزاج مؤثر است

برای فهم مزاج شناسی کاربردی باید به جنسیت افراد هم توجه کرد. زن‌ها در مقایسه با مردان سرد و تر تر (!!!) هستند و مردان در مقایسه با زنان گرم و خشک‌تر هستند. (به نگاه مقایسه‌ای و نسبی در این جایگاه خیلی توجه کنید).

دلیل این مسئله بسیار مشخص است. ساختار و وظیفه‌ای که بانوان بر عهده دارند، با این مزاج تناسب بیشتری دارد و ساختار و رسالتی که مردان بر پایه آن خلق شدند متناسب با نوع مزاج آن‌ها مشخص می‌شود.

 

آشنایی با دوره جامع مدیریت اوقات و زندگی

این مقاله بخش کوچکی از اولین جلسه دوره مدیریت اوقات و زندگی است که ما با ترکیب کردن سه علم: 1.مزاج‌شناسی 2.انجام کارها بدون استرس (GTD) 3. سیستم مدیریت زمان با اوقات پنجگانه (برداشتی از تعقیبات پنجگانه حضرت زهرا (س)) می‌خواهیم به کارها، زمان‌ها و زندگی‌مان مسلط شویم تا بتوانیم با قدرت و سرعت بیشتر به سمت اهداف‌مان در زندگی حرکت کنیم.

با محصول مدیریت اوقات و زندگی شما تجربه‌ای منحصر‌به‌فرد از مدیریت زمان و انجام کارها خواهید داشت که مطئمناً زندگی شما به قبل و بعد از یادگیری این محصول تقسیم می‌شود.

برای آشنایی بیشتر و ثبت‌نام در دوره آنلاین مدیریت اوقات و زندگی اینجا را کلیک کنید.

5/5 - (7 امتیاز)

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دوره های آموزشی مرتبط

قبل از نوشتن نظر خود لطفا قوانین دیدگاه‌گذاری در مجموعه روش مطالعه را در این صفحه مطالعه کنید.

هیچ نظری وجود ندارد

× شما برای نظر دهی باید وارد شوید

در حال پردازش